A Candida elszaporodásának okai

A Candida elszaporodásának okai

Az egészséges emberi szervezetben a Candida egy ártalmatlan élesztőgomba, amely általában a bőrünkön, a szánkban, a beleinkben és más nyálkahártyáinkon is megtalálható. Azonban számos tényező hatására a Candida képes túlszaporodni és egészségügyi problémákat okozni. Kutatások is igazolták már, hogy milyen dolgok vezetnek a leggyakrabban a Candida túlszaporodásához.

Nézzük pontosabban a kiváltó okokat

Az antibiotikumok szedése az egyik leggyakoribb ok, ami a Candida túlszaporodását váltja ki. Ezek a gyógyszerek széles spektrumú hatással bírnak és nem csupán a káros baktériumokat, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztítják szervezetünkben. Ezáltal a bélflóra egyensúlya is felborul és teret ad a gombának. A túlzott cukorfogyasztás szintén elősegíti a Candida túlburjánzását, mondhatni a cukor az elsődleges táplálékforrása, amely támogatja növekedését és szaporodását. Minél több cukrot eszünk, annál jobban terjeszkedik a Candida. A cukor itt nem csak a finomított cukrot jelenti, hanem a magas glikémiás indexű élelmiszereket és a komplex szénhidrátokat is, amelyek átalakulnak a szervezetben.

A stressz szintén fokozza a Candida terjedését, ráadásul, ha krónikusan fennáll, akkor a szervezet folyamatosan veszélyben érzi magát, ez pedig a kortizol nevű stresszhormon fokozott termelődéséhez vezet. A kortizol hosszú távon gyengíti az immunrendszert és növeli a vércukorszintet, így a Candida továbbra is növekedésben marad. Gyenge immunrendszer mellett is könnyen elszaporodhat a gomba. Az immunrendszerünk a legfontosabb védelmi vonalunk a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Ha az immunrendszerünk gyengül, például krónikus betegségek, kevés alvás, rossz táplálkozás vagy stressz miatt, akkor szabaddá válik az út a kórokozó számára. A hormonális változások is felelősek lehetnek az elterjedésért, például a nőkben a menstruációs ciklus, a terhesség, a fogamzásgátlók szedése és a menopauza mind olyan időszakot jelent, amikor a hormonális egyensúly felborulhat, és ez teret nyit a gombának.

Az említett okok miatt lényeges, hogy egészséges életmódot folytassunk, kerüljük a túlzott cukor- és antibiotikum fogyasztást, kezeljük a stresszt, erősítsük immunrendszerünket és legyünk tisztában hormonális egyensúlyunkkal. Amennyiben mégis észlelünk Candida gombára utaló tüneteket, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Milyen élelmiszer ajánlott a diéta során?

Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például citrusfélék, de csak mértékkel. Sovány fehérjék, beleértve a csirkét, a tojást és a halat. Egészséges zsírok, például avokádó, kókuszolaj, extraszűz olívaolaj és lenmagolaj. Sütésnél ajánlott a szódabikarbóna candida diéta alatt.